29 svibnja, 2024
Objavio: cekom

NBS4LOCAL: Održan međuregionalni sastanak projektnih partnera i posjet primjerima dobre prakse u Finskoj

28. i 29. svibnja 2024. godine u finskom Inariu održan je sastanak međuregionalni projektnih partnera i posjet finskim primjerima dobre prakse u okviru projekta Usvajanje prirodnih rješenja za poboljšanje klimatske otpornosti lokalnih samouprava – NBS4LOCAL (Program Interreg Europa).

Početak je ovo aktivnosti posjete primjerima dobre prakse u svim zemljama partnerima, a finski domaćin, Regionalno vijeće Laponije, odabralo je 4 primjera dobre prakse kao lokalne i regionalne primjere dobre prakse rješenja temeljnih na prirodi:

  • Aktivnosti Sámi klimatskog vijeća
  • Obnova rijeke od strane Snowchange Cooperative
  • Uključivanje ekoloških staza u regionalno planiranje za sjevernu Laponiju
  • Kampanja Give back to Nature, Salla

Centar kompetencija zadužen je za organizaciju i koordinaciju svih posjeta primjerima dobre prakse u projektu, a nakon Finske, sljedeći posjet planiran je za 7. i 8. studeni u Poljskoj, kod projektnog partnera Regionalne razvojne agencija Rzeszow.

Osim posjeta, održane su i razne interaktivne radionice i prezentacije koje će pomoći u implementaciji sljedećih faza projekta koje će od partnera zahtijevati planiranje i pripremu podizanja svijesti na lokalnoj i regionalnoj razini o važnosti implementacije rješenja temeljenih na prirodi u lokalne i regionalne strateške dokumente i politike.

Projekt NBS4LOCAL usmjeren je na rješenja temeljena na prirodi koja nude ekološki prihvatljive intervencije obnove i zaštite ekosustava, te na izgradnju održivog pristupa u društvima prilikom prilagodbe klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama. Traje od ožujka 2023. do veljače 2027. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.039.442,45 EUR, a sufinanciran je sredstvima programa Interreg Europa.

Vijesti

Posljednje objave

Skip to content