Centar kompetencija d.o.o.
za istraživanje i razvoj

 
 
     
Potpisan ugovor za financiranje Drvno-tehnološkog centra u Gradištu vrijednog 25 milijuna kunaBELI MANASTIR, 21.09.2018. - Župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić je s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem potpisao ugovor za financiranje infrastrukturnog projekta Drvno-tehnološkog centra.

Ugovor je potpisan u okviru 6. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s potpredsjednicom ministricom regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelom Žalac i u nazočnosti povjerenice Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu.

Drvno-tehnološki centar je infrastrukturni projekt kojeg je Partnersko vijeće Vukovarsko-srijemske županije jednoglasno usvojilo kao strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije i kao takav dio je Razvojne strategije Vukovarsko-srijemske županije do 2020. godine.

Projekt je prijavljen na Ograničeni poziv za dostavu prijedloga razvojnih projekata Ministarstva poljoprivrede u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Šumarstvo i drvna industrija Vukovarsko-srijemske županije
Na području Vukovarsko-srijemske županije nalazi se najveći cjeloviti kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi – Spačvanski bazen - najvrijedniji šumski resurs Republike Hrvatske sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom. Za ovu vrijednu sirovinu na prostoru Vukovarsko-srijemske županije ne postoji inovacijska i istraživačka infrastruktura u kojoj bi se kontinuirano vršile aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija i koja bi prenosila i stvarala nova znanja i nove tehnologije, neophodne za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.Drvno-tehnološki centar
Drvno-tehnološki centar je infrastrukturni projekt Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST, čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija i koji okuplja 36 članova iz redova drvoprerađivača, jedinica lokalne i područne samouprave, razvojnih agencija, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija, uključujući i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Rezultat projekta će biti izgrađen infrastrukturni objekt Drvno-tehnološkog centra na lokaciji poduzetničke zone Ambarine u općini Gradište, opremljen s naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, modernim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom i kotlovnicom na biomasu.

Izgradnjom, opremanjem i stavljanjem u punu funkciju infrastrukturnog objekta Drvno-tehnološkog centra doprinijet će se pametnom i održivom korištenju vrijednog šumskog resursa u skladu s direktivama i strategijama Europske unije i Republike Hrvatske, na način da će se poticati aktivnosti razvoja, istraživanja i inovacija, kako bi se vrijedna šumska sirovina u konačnici prerađivala u ekološke proizvode visokog stupnja finalizacije i visoke dodane vrijednosti, a sve u cilju poboljšanja poslovanja i poslovnog okruženja u drvno-prerađivačkom sektoru, održivog razvoja i zaštite okoliša s pozitivnim učincima ne samo na drvoprerađivače korisnike infrastrukture, već posredno i na sve stanovnike Vukovarsko-srijemske županije, Republike Hrvatske i Europske Unije.

Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a vrijednost izgradnje i opremanja je 24.997.781,16 kuna.

     
              
     
  Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ohridska 17, 32 100 Vinkovci, HRVATSKA Tel: +385 (0)32 540 685 Fax: +385 (0)75 522 986 email: cekom@cekom.hr Upis u sudski registar: Trgovački sud u Osijeku pod brojem Tt-16/4732-3 Član uprave – direktor Ivan Ambroš; Temeljni kapital: 20.000,00 kuna, uplaćen u cijelosti; MBS: 030174879; OIB: 91571971823; Poslovni račun kod Privredne banke Zagreb d.d. IBAN HR3923400091110797840