Centar kompetencija d.o.o.
za istraživanje i razvoj

 
 
     
Projekt LignoLink – Razvoj Europske mreže istraživanja i inovacija u području bioekonomije


Početnom konferencijom u njemačkom Leipzigu, vinkovački Centar kompetencija započeo provedbu projekta LignoLink u suradnji s njemačkim Fraunhofer institutom


LEIPZIG, 18.10.2018. - 17. i 18. listopada 2018. u Leipzigu je održana početna konferencija projekta LingoLink u organizaciji nositelja projekta Fraunhofer IMW instituta (Fraunhofer Center for International Management and Knowledge Economics).

LignoLink je projekt kojeg financira njemačko Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a uz glavnog koordinatora Fraunhofer IMW institut, na projektu sudjeluje 15 partnera iz 12 EU zemalja. Hrvatski partneri na projektu su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj i Spačva d.d., a uz njih na projektu sudjeluju i Institut za istraživanje drva Thünen iz Njemačke, Klaster bioekonomije iz Njemačke, Sveučilište prirodnih znanosti iz Estonije, Institut za istraživanje i razvoj proizvoda u području šumarstva i drvne industrije MEKA iz Latvije, Drvno-tehnološki institut Poznan iz Poljske, Tehničko sveučilište Zvolen iz Slovačke, Sveučilište primijenjenih znanosti Bern iz Švicarske, Šumarski fakultet Sveučilišta u Beogradu iz Srbije; Sveučilište Sopron iz Mađarske, Nacionalno šumarsko sveučilište iz Ukrajine, Institut za nacionalne resurse Luke iz Finske, Sveučilište Kaunas iz Litve i europska mreža InnovaWood. Vrijeme trajanja projekta je od rujna 2018. do kolovoza 2020.Upotreba obnovljivih prirodnih resursa ima važnu ulogu u zaštiti okoliša i prelazak na ekonomiju baziranu na prirodnim resursima. Inovativno, učinkovito i održivo korištenje priordnih resursa je od velike društvene, ekonomske i ekološke važnosti za čovječanstvo.

Glavni cilj projekta LingoLink je transformacija europske ekonomije bazirane na fosilnim gorivima u bioekonomiju i kružnu ekonomiju.

Naglasak projekta LignoLink je na pokretanju i razvoju europskih projekata razvoja i istraživanja u području bioekonomije bazirane na drvnoj sirovini.

LignoLink projekt povezuje postojeće klastere i regije sa znanstveno-istraživačkim kapacitetima za primjenu postojećih znanja u gospodarstvu središnje i istočne Europe.Na dvodnevnoj početnoj konferenciji projekta LignoLink i razradi konkretnih projekata razvoja i istraživanja, sudjelovali su dr. sc. Josip Faletar, predsjednik Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST i predsjednik Uprave Spačve d.d., Ivan Perković, član Uprave Spačve d.d. i dr. sc. Ivan Ambroš, direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj i menadžer Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST.

     
              
     
  Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ohridska 17, 32 100 Vinkovci, HRVATSKA Tel: +385 (0)32 540 685 Fax: +385 (0)75 522 986 email: cekom@cekom.hr Upis u sudski registar: Trgovački sud u Osijeku pod brojem Tt-16/4732-3 Član uprave – direktor Ivan Ambroš; Temeljni kapital: 20.000,00 kuna, uplaćen u cijelosti; MBS: 030174879; OIB: 91571971823; Poslovni račun kod Privredne banke Zagreb d.d. IBAN HR3923400091110797840